http://www.hondenschooldirect.nl Velswijk Doetinchem Hengelo gelderland
HOME CURSUSSEN PRIKBORD CONTACT ROUTE
http://www.hondenschooldirect.nl doetinchem velswijk

CASTRATIE

VOOR OF NADELEN CASTRATIE REU:

 

Een reu kan tegenwoordig ook gesteriliseerd worden (onderbreken van de zaadleiders).
Vooral hiervan is onder andere dat de reu ‘intact’ blijft (niet alleen qua uiterlijke kenmerken, maar ook hormonaal) en dus kan blijven deelnemen in hondententoonstellingen.

CHEMISCHE CASTRATIE:

Tijdelijke castratie d.m.v. een implantaat dat, net als een identificatieschip, met een injectie onder de huid wordt ingebracht. Het zeer kleine staafvormige implantaat geeft een voortdurende lage dosering hormoon af dat effect heeft op de productie van de geslachthormonen van de reu.
De implantaat zorgt namelijk voor een remming van de productie van deze hormonen met als gevolgd een tijdelijke onvruchtbaarheid.
 

Suprelorin. Het bevat GnRH, een hormoon wat in de hersenen wordt gemaakt en via de testikels aanstuurt tot het maken van testosteron.
Normaal gesproken doen de hersenen dit door kleine pulsjes, dus steeds kleine hoeveelheid GnRH afgeven. Het implantaat zorgt voor een continue afgifte,waardoor het systeem als het ware overprikkeld raakt en het systeem lost het op door ongevoelig te worden voor GnRH en een gevolg is dat de ballen dan niet meer
aangestuurd worden tot het maken van testosteron en testosteron zal dan dalen).

Een nadeel van het implantaat is dat door dit werkingsmechanisme eerst een verergering van klachten zou kunnen optreden,
voordat testosteron productie tot het nulpunt is gedaald (door de aanvankelijke stimulatie...!).
Bij de meeste reuen is testosteron binnen 2-3 weken laag. Voordeel is dat als het eenmaal werkt, je het effect kunt beoordelen van het wegvallen van testosteron alleen.
Je kunt hiermee dus ook voorspellen of castratie een oplossing zou kunnen zijn. Je kunt ook het implantaat herhaaldelijk toedienen.
 

Er zijn nauwelijks bijwerkingen bekend. De werkingsduur is afhankelijk van het type implantaat (4.7 of 9.4 mg).
Bij de 4.7 mg werkt het gemiddeld een half jaar, maar bij sommige honden wat korter (4-5 maanden) en soms ook langer (tot ongeveer een jaar).

 
Meer over dit onderwerp te lezen kunt u op de Link klikken.

omhoog
        CASTRATIE         STERILISATIE         INENTING         ZINDELIJK